Is het eenzaam om ZZP-er te zijn? Het is een vraag die ik vaker krijg. Vaak verpakt als persoonlijke mening: “Het lijkt me heel eenzaam om ZZP-er te zijn” of “Wel eenzaam hoor, dat je nu geen collega’s meer hebt.” Ik ervaar het ZZP-en helemaal niet als eenzaam. Hoe dat komt? Dat leg ik in dit blog uit.

Is het eenzaam om ZZP-er te zijn?

Er zijn ZZP-ers die alleen op een zolderkamertje of aan de eetkamertafel werken. Sommige mensen vinden dat juist fijn. Maar als je deze vraag aan mij stelt, dan vermoed ik dat je bij de groep mensen hoort die dat niet prettig vindt. Hoewel ik net iets meer introvert dan extravert ben, zijn mensen om me heen belangrijk voor me als ik aan het werk ben. Ik doe het goed op de interactie. Ook werk ik zelf harder als mensen om mij heen ook aan het werk zijn.

Als ZZP-er moet je zelf in beweging komen als je wilt voorkomen dat je eenzaam wordt. Ik zit nu bij de meest fantastische co-workingspace die er is. Daar kwam ik niet zomaar.

Bureau huren in een co-workingspace op het industrieterrein

Toen ik loondienst en ondernemen nog combineerde heb ik een tijdje een bureau gehuurd bij een co-workingspace op een industrieterrein. Ik kwam daar terecht omdat ik iemand kende die bij de oprichting betrokken was. Als redelijke newbie ondernemer had ik helemaal niet nagedacht over wat voor ’n werkplek ik zocht. Na een paar maanden was voor mij duidelijk dat ik niet veel energie van deze plek kreeg. Dat kwam vooral omdat ik geen match voelde met de andere mensen die er zaten. Ik ben daarna weer thuis gaan werken, maar omdat ik ondernemen combineerde met een baan in loondienst was er van eenzaamheid geen sprake.

Eerst eigen kantoorruimte in Deventer

Op het moment dat ik besloot om volledig voor mezelf te starten wist ik dat ik een werkplek buiten de deur wilde. Die werkplek moest op z’n minst bestaan uit een eigen bureau, dus geen flex plek. Ik had het erover met een collega-ondernemer waarmee ik één keer per week samenwerkte. Dat deden we aan haar of mijn eetkamertafel. Zij was meteen enthousiast.

Een half uurtje later hadden we ons ingeschreven als geïnteresseerden voor een werkplek in een bedrijfsverzamelgebouw. Vijf minuten later ging de telefoon: “Op die locatie is er geen plek, maar ik heb wel een schoolgebouw in het centrum van Deventer waar ik leegstaande lokalen tijdelijk verhuur. Is dat iets voor jullie?” Een uur later bekeken we de ruimte en voor de vorm sliepen we er een nachtje over, daarna hakten we de knoop door: we huren deze ruimte en zoeken er nog twee andere mensen bij. En zo geschiedde.

Uiteindelijk hebben we een jaar op deze plek gezeten, in wisselende samenstellingen. Daarna liepen ieders wegen uit elkaar en begon het einde van de tijdelijke verhuur in zicht te komen. Tijd om naar iets anders te zoeken.

Aan het werk op onze tijdelijke kantoorruimte in Deventer.

Aan het werk op onze tijdelijke kantoorruimte in Deventer.

Eenzaam om ZZP-er te zijn? Nee hoor, maar je moet wel zelf in actie komen.

Eenzaam om ZZP-er te zijn? Nee hoor, maar je moet wel zelf in actie komen.

De leukste co-workingspace in Apeldoorn: Gold Works

Via een van de mede-huurders van de kantoorruimte in Deventer kwam ik in Apeldoorn terecht. Met een groepje van vier ondernemende vrouwen hebben we daar onze eigen co-workingspace gemaakt: Gold Works. Wat begon als alleen een werkplek voor onszelf ontwikkelde zich organisch door tot wat nu een werkplek is voor al acht ondernemers. Er zijn zelfs uitbreidingsplannen!

Bij Gold Works bieden we meer dan alleen een werkplek. We zijn er voor elkaar. We lachen met elkaar én voeren gesprekken over ondernemen. Willen er meerdere mensen van Gold Works meer weten over een bepaald onderwerp? Dan regelen we een bijeenkomst en spreker. Er is ruimte voor vrimibo’s en samen lunchen. De dames van Gold Works zijn mijn collega’s en zelfs meer dan dat.

Eenzaam om ZZP-er te zijn? Dat is helemaal niet nodig! Bij mij heeft het zelfs geleid tot co-owner worden van co-workingspace Gold Works. Natuurlijk hoef jij niet meteen zo ver te gaan. Een werkplek huren op een plek waar jij je prettig voelt is wat voor de meeste ondernemers voldoende is.

Gold Works, de leukste co-workingspace van Apeldoorn.

Gold Works, de leukste co-workingspace van Apeldoorn.

Andere manieren om eenzaamheid als ZZP-er te voorkomen

Een plek huren in een co-workingspace of een bedrijfsverzamelgebouw is de makkelijkste manier om eenzaamheid te voorkomen als ZZP-er.
Er zijn meer mogelijkheden:

  • Vraag of je 1 dag per week bij een opdrachtgever mag zitten
  • Maak lunchafspraken met andere ZZP-ers
  • Ga naar netwerkmomenten, van ondernemersclubs of vanuit de branche waarin jij actief bent • Ga online interactie aan met vakgenoten
  • Vorm een Mastermind groep
  • Kies voor een workation samen met andere ondernemers

Ik ben dus helemaal niet eenzaam als ZZP-er. Mijn netwerk is juist zoveel groter geworden. Wat doe jij om te voorkomen dat je als ZZP-er eenzaam wordt?

In de rubriek #Askmeanything beantwoord ik vragen die mij vaak worden gesteld. Ook een vraag? Mail naar mail@ditissaskia.nl o.v.v. #Askmeanything