Omgaan met tegenslag krijgt een hele andere dimensie sinds ik ondernemer ben. Opeens kan tegenslag ook mijn bankrekening raken. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Tegenslag als ondernemer voelt daardoor voor mij echt anders dan tegenslag in loondienst. Het jaar 2020 was voor mij, net als bij veel andere ondernemers, een jaar met de nodige tegenslag. Ik heb vaak te horen gekregen dat ik daar goed mee omga. Terwijl ik alleen maar doe wat er van nature in me zit. Hoe ik dat doe, omgaan met tegenslag? Dat wil ik jullie best vertellen.

Dit waren mijn tegenslagen in 2020

Voordat ik mijn tips deel, eerst iets over mijn tegenslagen in 2020. Het jaar begon goed. KidsErOpUit liep lekker en liet een mooie groei zien. Voor It’s all about community had ik een mooie opdracht waar ik in maart mee zou beginnen.

En toen kwam de pandemie.

KidsErOpUit viel stil. Campagnes werden stop gezet, er werden geen vakanties geboekt en dus geen affiliate inkomsten voor mij, de advertentietarieven en het aantal bezoekers op de site daalden naar een triest niveau. Vanwege bezuinigingen ging in dezelfde week mijn opdracht voor It’s all about community niet door. Kinderen zaten opeens thuis met schoolwerk. En we zouden nog vijf weken bouwvakkers over de vloer hebben vanwege de badkamerverbouwing. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dat een hele heftige periode was?

Net toen alles weer wat normaler werd had ik opnieuw een tegenslag. Deze keer brak ik mijn enkel, gewoon tijdens een potje lasergamen tijdens een persreis. Nu dacht ik altijd dat ik met een breuk in m’n been gewoon door zou kunnen werken. Dat is dus niet zo. Ik moest geopereerd worden. Herstellen van een botbreuk en een operatie kost energie. Veel meer energie dan ik dacht. Ik kon de eerste paar weken nog geen halve aflevering op Netflix achter elkaar kijken. Elke gewone handeling werd een onderneming. En autorijden? Dat zou pas na drie maanden weer kunnen.

Genoeg tegenslag in een korte periode toch?

Een gebroken enkel als ondernemer. Onderschat het niet!

Een gebroken enkel als ondernemer. Onderschat het niet!

Omgaan met tegenslag, zo doe ik dat

Ik was me onbewust van wat ik doe als ik tegenslag heb. Maar door alle opmerkingen erover in 2020 ben ik eens gaan analyseren wat ik precies doe bij tegenslag.

Delen van de tegenslag die je overkomt is voor mij de eerste stap. Het voor mezelf houden maakt het alleen maar groter. Ook blijven mijn gedachten dan in hetzelfde kringetje malen en ga ik piekeren. Ik deel mijn tegenslagen behoorlijk open in mijn stories op Insta, met groede vriendinnen en/of met kantoorgenootjes. Van hen krijg ik steun en tips. Ze helpen met relativeren. Ook krijg ik op die manier nieuwe inzichten. Van mensen die al eerder met zo’n tegenslag te maken hebben gehad of omdat ze bepaalde kennis hebben. Gedeelde smart is halve smart. En dat is echt zo.

Balen mag. Of moet zelfs. Het is zo belangrijk om tijd te nemen om echt te balen van de tegenslag. Word boos. Huil. Eet teveel chocola. Sport. Schrijf. Doe iets om te ontladen. Tegenslag heeft verwerking nodig. Hoeveel tijd daarvoor nodig is verschilt per tegenslag en per persoon. Tijdens de eerste lockdown ontdekte ik dat ik na elke persconferentie zo’n twee dagen nodig had voor verwerking van de tegenslag. Toen ik dat doorhad werd ik milder voor mezelf. Ik kreeg er ook vertrouwen in dat het na de twee baaldagen weer beter zou worden.

Herpakken komt daarna. Daarbij hou ik altijd voor ogen dat er tegenslagen zijn waarop ik geen invloed heb (denk aan de maatregelen vanuit de overheid tijdens de pandemie) en dat er dingen zijn waar ik wel invloed op heb. Het is energieverspilling om bezig te zijn met zaken waar je geen invloed op hebt. Richt je op datgene waar je wel invloed op hebt. Wat kun je nog wel doen ondanks de tegenslag? Steek daar de energie in.

Herpakken betekent plannen wijzigen. Door de pandemie niet weg kunnen in de meivakantie? Dan maken we een digitale KidsErOpUit Camping.

Herpakken betekent plannen wijzigen. Door de pandemie niet weg kunnen in de meivakantie? Dan maken we een digitale KidsErOpUit Camping.

Zie de voordelen. Ja, ik heb het echt over voordelen. Elke tegenslag zorgt voor verandering en daarmee voor voordelen die je anders niet had gehad. Soms zijn ze heel klein, maar koester ze. Tijdens de pandemie was het niet heel zinvol om te werken aan mijn reisblog. Ik had daardoor tijd over om projecten die al heel lang op m’n to do lijstje stonden eindelijk op te pakken. Ook heb ik meer boeken gelezen dan in de jaren daarvoor. De gedwongen stilstand heeft me zelfs geholpen om daarna met meer afstand naar mijn bedrijven te kijken en makkelijker keuzes te maken.

Elke tegenslag heeft ook voordelen. Zo besloot ik tijd te nemen om weer te lezen. Voor de zeer nodige ontspanning.

Elke tegenslag heeft ook voordelen. Zo besloot ik tijd te nemen om weer te lezen. Voor de zeer nodige ontspanning.

Tegenslag vormt je. Ieder mens krijgt te maken met tegenslag in het leven. Als je er op een goede manier mee omgaat dan kom je er als een sterker mens uit. Jezelf tijdens een periode van tegenslag hier bewust van zijn, maakt de ervaring van de tegenslag net iets minder zwaar. Het voelt dan meer als een leerzame periode. En ja, die is niet makkelijk, maar he, persoonlijke ontwikkeling krijg je niet cadeau.

Vraag hulp. Is de tegenslag te pittig om zelf te handelen? Vraag dan hulp. En neem hulp aan die je wordt aangeboden. Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Je hoeft het niet alleen te doen. Echt niet. Dit laatste punt is voor mij het moeilijkste, maar ik leer het elke dag een klein stukje beter. Gewoon door het te oefenen.

Opeens in een rolstoel zitten, toen werd ik echt gedwongen om hulp te vragen.

Opeens in een rolstoel zitten, toen werd ik echt gedwongen om hulp te vragen.

Wat zijn jouw tips om met tegenslag om te gaan?