Wat is een workation en hoe organiseer je dat? Dat is ongeveer de samenvatting van de vragen die ik kreeg toen ik in november alleen op workation ging in een vakantiehuisje in Nederland. Dezelfde soort vragen werden het jaar ervoor gesteld toen ik samen met twee kantoorgenootjes op workation ging naar Kroatië. In dit blog zet ik de meest gestelde vragen over mijn workations op een rij.

Wat is een workation?

‘Workation’ is een samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’. Oftewel: werken op een vakantielocatie.

Waarom op workation?

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn dagen zijn goed gevuld met werken in mijn bedrijven. Aan mijn bedrijven werken schiet er in de dagelijkse drukte bij in. Net als goed nadenken over doelen, zowel zakelijk als persoonlijk. Tijdens een workation plug ik voor 90% uit bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik lees alleen zo’n twee keer per dag mijn mail. Voor de rest is alle tijd gereserveerd om aan mijn bedrijven en aan mijn doelen te werken.

Maar dit kan je toch ook gewoon op kantoor doen? Nee, dat werkt bij mij dus niet. Dan word ik teveel afgeleid door de dagelijkse werkzaamheden. Op een andere plek zijn, in een soort bubbel zelfs, helpt goed om met iets meer afstand naar mezelf en naar mijn bedrijven te kijken.

Hoe organiseer je zelf een workation?

Er zijn bedrijven waar je een workation kunt boeken, vaak met een compleet programma en aanwezigheid van coaches enzo. Ik heb de eerste twee keer bewust gekozen omdat niet zo te doen. De meeste programma’s sluiten niet aan op mijn wensen en dan vind ik het best veel geld. Ik organiseer mijn workations dus zelf.

Mijn eerste workation ging naar Kroatië. Voor KidsErOpUit Media had ik een uitnodiging om een boutique camping te testen in het laagseizoen. Ik vroeg mijn kantoorgenootjes mee en zo hadden we een workation. Ja echt, zo simpel kan het zijn, wie gingen gewoon een week weg. Nog even vliegtickets en huurauto boeken en we waren klaar. Vooraf hebben we goed de verwachtingen met elkaar besproken. Die waren simpel: vrijheid blijheid, alles kan en alles mag, niets moet. Tijdens de workation hebben we gewerkt, veel gepraat over ondernemen en ook van de omgeving genoten. Deze eerste keer begon ik zonder doel vooraf aan de workation. Achteraf merkte ik dat de gesprekken veel in gang hadden gezet en zo had ik na de workation zo mijn doelen voor het jaar daarna helder.

Mijn tweede workation werd een solo workation in eigen land. Door corona was reizen naar het buitenland niet mogelijk, de behoefte om er even uit te zijn was er wel. Dus ik boekte een vakantiehuisje bij Landal, op zo’n 1,5 uur rijden van mijn huis. In een hele andere omgeving. Deze keer had ik wel een doel. Na een turbulent jaar waarin eerst mijn werk en daarna ikzelf tot stilstand werden gedwongen was het tijd om terug te kijken en vooruit te blikken. Ik had dringend behoefte om mijn koers voor het volgende jaar helder te krijgen. Dat is gelukt, al vond ik een midweek achteraf gezien tekort.

Op workation in Kroatië.

Op workation in Kroatië.

Wat doe je tijdens een workation? Hoe ziet jouw dag eruit?

Tijdens de workation in Kroatië gingen we meestal ’s ochtends op tijd aan het werk en ’s middags iets in de omgeving doen. Ik ging elke middag op pad, maar mijn kantoorgenootjes wisselden dat wat af. ’s Avonds aten we bij onze tent of op een terrasje. Dan werd er veel gepraat. Soms tot in de kleine uurtjes en met heel wat wijntjes. De betere gesprekken zeg maar.

Bij mijn solo workation in Nederland verschilde de dagindeling wat meer. De ene keer stond ik heel vroeg op, de andere keer bleef ik langer in bed liggen. Ik had wel met wat mensen afgesproken waarvan ik wist dat ze bij deze midweek pasten en me niet uit m’n ‘flow’ zouden halen. Mijn dagen vulden zich veel meer op gevoel. Soms begon ik de dag met werken op grote flappen, soms deed ik dat juist ’s avonds laat. Elke dag nam ik tijd om te wandelen en tijd om zonder prikkels na te denken. Omdat ik vooraf duidelijk had wat ik na de workation klaar wilde hebben, werkte ik wel echt naar dat resultaat toe.

Solo workation in Nederland.

Solo workation in Nederland.

Hoe combineer je op workation gaan met een gezin?

Stiekem moet ik altijd een beetje lachen om deze vraag. Het zijn altijd vrouwen die dit vragen en de vraag wordt ook alleen gesteld aan vrouwen… Dat is toch raar? Maar ik ben de beroerdste niet en wil jullie best uitleggen hoe ik dat combineer.

Als ik weg wil, of het voor een workation is of voor een ander (werk)reisje, dan kijk ik eerst wanneer dat handig in de gezinsagenda past. Ik overleg met mijn man of hij die periode alleen het gezin kan draaien en we kijken waar de knelpunten zitten. Omdat ik diegene ben die weggaat, vind ik dat ik die knelpunten moet oplossen. Dus toen de kinderen kleiner waren regelde ik speelafspraakjes en meerijden naar sport. Nu zitten ze op de middelbare school en is dat nauwelijks meer nodig.

Voordat ik wegga zorg ik dat alle was gedaan is, dat is een van mijn taken in het huishouden. Ik check nogmaals de agenda’s van iedereen. Met beide kinderen spreek ik hun week door en wat er deze keer anders gaat dan normaal. Ook geef ik aan hoe ik bereikbaar ben en voor wat. Vragen als “Kan iemand me ophalen?” sturen ze normaal gesproken sneller naar mij, maar moeten nu naar hun vader.

Tijdens mijn afwezigheid heb ik een paar keer per week contact met het thuisfront. Door een appje te sturen of te ontvangen. Of Facetimen met mijn dochter, die dan even met haar telefoon langs mijn man en zoon loopt.

Als je nooit eerder van huis bent geweest, dan kan een week weg zijn heel lang lijken. Zowel voor jezelf, je partner als de kinderen. Je kunt dan overwegen om het rustig op te bouwen en eerst een weekendje zonder ze weg te gaan.

Zou jij op workation willen?

In de rubriek #Askmeanything beantwoord ik vragen die mij vaak worden gesteld. Ook een vraag? Mail naar mail@ditissaskia.nl o.v.v. #Askmeanything