Persoonlijke ontwikkeling, als zelfstandig ondernemer ben je daar helemaal zelf verantwoordelijk voor. Toen ik nog in loondienst was waren er beoordelings- en functioneringsgesprekken waarbij besproken werd waar ik aan kon (of moest) werken. Of er waren organisatieveranderingen die met zich meebrachten dat er iets anders van ons, de werknemers, werd verwacht. Als zelfstandig ondernemer heb je dat niet. Dus als ik nu iets wil, moet ik eerst zelf tot het inzicht komen dat het nodig of verstandig is en daarna zelf stappen zetten.

Persoonlijke ontwikkeling als zelfstandig ondernemer, hoe heb ik dat gedaan?

De eerste jaren van mijn parttime ondernemerschap was ik voor KidsErOpUit vooral bezig met het leren van nieuwe vaardigheden en het opdoen van kennis. Dat is niet zo moeilijk, want het raakt niet jezelf als persoon. Ik leerde meer over SEO, deed een cursus Reisjournalistiek en ging naar reisbloggersconferenties.

Op reisbloggersconferenties zoals TBEX draait het vooral om vakkennis en niet zozeer om persoonlijke ontwikkeling als zelfstandig ondernemer.

Op reisbloggersconferenties zoals TBEX draait het vooral om vakkennis en niet zozeer om persoonlijke ontwikkeling als zelfstandig ondernemer.

Businesscoaching en Mastermind groep

Als startende ondernemer kwam ik in aanmerking voor startershulp via de Kamer van Koophandel en daarmee voor hele voordelige businesscoaching. Daar heb ik de eerste 2-3 jaar van het parttime ondernemen veel aan gehad. Ik kan dit elke startende ondernemer aanraden om te doen. Hoewel ik hier echt wel nieuwe dingen heb geleerd, was het allemaal best wel in mijn comfortzone. Ook heb ik een tijdje een Mastermind groepje gehad, dat was erg waardevol maar vraagt wel commitment van de hele groep.

Zelf leren door te doen en te lezen

Het eerste jaar van mijn fulltime ondernemerschap heb ik er bewust voor gekozen om al werkende meer over het ondernemen te leren. Gewoon maar zien waar ik tegenaan zou lopen nu ik niet meer de zekerheid had van een salaris. Als ik kennis of vaardigheden miste, dan las ik een boek of luisterde ik een serie podcasts. En daar redde ik me prima mee. Ik denk zelfs dat ik het nog best een tijdje zo vol had kunnen houden, al merkte ik wel dat ik mezelf af en toe belemmerde. Zeker als het ging om zaken als het laten groeien van m’n ondernemingen. Ik verdiepte me in het aannemen van personeel, maar dat ging over kennis vergaren. Niet over mijn rol als leider van een team. Niet over loslaten. Niet over hulp vragen.

Zelfanalyse en coaching

In het tweede jaar van mijn fulltime ondernemerschap werd ik tot stilstand gedwongen. Eerst door de gevolgen van de pandemie voor mijn ondernemingen, daarna door mijn gebroken enkel. En wat doe je als je niet zoveel kan doen? Ik ging nadenken. Eerst was het een warboel in m’n hoofd. Maar uiteindelijk vielen de puzzelstukjes op hun plek. Dankzij mooie gesprekken met anderen, het maken van een visionboard en een grondige zelfanalyse.

Als ik een volgende stap in het ondernemen en in het leven wil zetten, dan moet ik met mezelf aan de slag. Me niet meer laten belemmeren door overtuigingen en aangeleerde gewoontes uit het verleden. Niet dat die slecht zijn, helemaal niet, ze zijn ook helpend en ik ben er ver mee gekomen. Ik wil er niet vanaf, maar er beter mee leren omgaan.

En dan? Precies op het moment dat ik wist waar ik mee aan de slag wilde, kwam ik via via op het spoor van een coach die exact bij mijn vraag past. Het grote voordeel van zelfstandig ondernemer zijn, is dat ik op dat moment zelf kan beslissen wat ik doe. Geen toestemming nodig van een leidinggevende, niet wachten op opleidingsbudget. Ik heb zelf de regie in handen. En dus geef ik ‘zomaar’ een voor mij best wel groot bedrag uit aan mezelf. Wat een cadeautje omdat te kunnen doen.

Een visionboard maken heeft me in het tweede jaar van mijn fulltime ondernemerschap geholpen om keuzes te maken en richting te kiezen.

Een visionboard maken heeft me in het tweede jaar van mijn fulltime ondernemerschap geholpen om keuzes te maken en richting te kiezen.

Mijn tips voor persoonlijke ontwikkeling als zelfstandig ondernemer

Persoonlijke ontwikkeling als zelfstandig ondernemer, dat heb je zelf in de hand en je bent er zelf verantwoordelijk voor. Pak die regie en laat je niet alleen leiden door de waan van de dag, hoe verleidelijk dat ook is.

Dit zijn mijn tips voor zelfstandig ondernemers die meer willen doen met persoonlijke ontwikkeling:

  • Maak een vision board, dit is een intuïtieve manier om de richting waar je heen wilt te visualiseren.
  • Neem afstand van je werk door op workation te gaan.
  • Praat met anderen over hoe je onderneemt en waar je tegenaan loopt, dan heb ik het niet over verdienmodellen ofzo, maar over hoe je dit als mens doet.
  • Word lid van een Mastermind groep of begin er zelf een.
  • Durf echt naar jezelf te kijken en daarbij de confrontatie met je valkuilen aan te gaan.
  • Lees en luister. Laat je door anderen, die verder zijn dan jij op bepaalde vlakken, adviseren welke boeken voor jou van meerwaarde zijn. Luister podcasts over persoonlijk leiderschap en aanverwante onderwerpen.
  • Investeer in jezelf. Durf geld uit te geven en tijd te besteden aan een opleiding of coachingsprogramma dat jou verder gaat helpen.

Ik ben heel benieuwd hoe jij aan je persoonlijke ontwikkeling werkt als je ook zelfstandig ondernemer bent. Laat je het hieronder weten?