Online leren wordt steeds populairder. Ik kan me dat zo goed voorstellen. Zelf heb ik een ontzettende hekel aan cursussen en opleidingen waarbij het tempo laag ligt of waarvan ik de helft van de stof al beheers. Het is vaak veel wachten totdat het gedeelte komt waar ik voor kom. Zonde van de tijd. Met online leren is dat op te lossen. Dus toen Suzanne en ik met Participatiecursus begonnen was een ding zeker: er komt een online aanbod bij. Op dat moment geen idee of ambtenaren er klaar voor zijn, maar dat risico nemen we gewoon.

Voordelen van online leren

Het grootste voordeel van online leren vind ik dat je het op je eigen tempo kunt doen. Wordt er stof behandeld die je al weet? Hup overslaan of sneller er doorheen. Een andere voordeel van online leren is dat ik het kan doen op een moment dat het mij goed uitkomt. Dus niet tijdens mijn lunchdip (en dan maar proberen niet in te dutten bij een saai verhaal…), maar juist ’s ochtends als ik nog fris ben of ’s avonds.

Daarnaast is online leren een voordelige keuze. Logisch, want online cursussen zijn een schaalbaar product en dat maakt het mogelijk om de prijs per persoon lager te houden. Ook handig is dat een online leeromgeving gedurende langere tijd toegankelijk is. Even iets terugkijken is daardoor makkelijk.

Bij Participatiecursus krijg je bij elke online module een hand-out van de sheets. Als je er tijdens de lessen aantekeningen op maakt, heb je daarna een handig naslagwerk.

Bij Participatiecursus.nl is online leren een van de mogelijkheden om meer te leren over bewonersparticipatie en overheidsparticipatie.

Bij Participatiecursus.nl is online leren een van de mogelijkheden om meer te leren over bewonersparticipatie en overheidsparticipatie.

Nadelen van online leren

Heeft online leren ook nadelen? Ja, dat zeker. Zo heb je er discipline voor nodig om een online cursus af te maken. Je moet hiervoor zelf tijd in je agenda reserveren.

Bij de meeste online cursussen is de interactie minder dan bij een offline cursus. Sommige cursussen zijn voorzien van een community waar je mede-cursisten kunt ontmoeten. Of er zijn Q&A momenten ingepland.

Bij Participatiecursus hebben we dit niet gedaan. We willen de prijs laag houden, dus is de online cursus basic uitgevoerd op dit gebied. Wil je meer begeleiding? Dan stap je over op een coachings-strippenkaart.

Wat zijn jouw ervaringen met online leren?