Jongeren betrekken bij participatieprocessen is voor veel organisaties een uitdaging. Aansluiten op hun belevingswereld, daar gaat het om. Maar hoe doe je dat?

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met Florian Francken over Swipocratie. Een tool die ook wel de ‘Tinder van de beleidsvorming’ wordt genoemd.

Florian Francken is een van de initiatiefnemers van Swipocratie.

participatie podcast 6 Jongeren betrekken bij participatie met Swipocratie

Florian Francken van Swipocratie.

Mensen meer betrekken bij politieke processen

Florian Francken heeft een achtergrond op het gebied van websites en het verbeteren van gebruikerservaringen. Daarnaast heeft hij altijd een grote interesse gehad in politiek: “Zo ontstond de vraag hoe we meer mensen bij politieke processen kunnen betrekken. Als je dan kijkt welke app mensen graag gebruiken, dan kom je uit op Tinder.”

“Het komt vanuit je onderbuik. Je ziet een plaatje, je vindt het mooi of niet en je swiped naar links of naar rechts. Dat kan iedereen” vertelt Florian Francken. De vraag was of dit ook zou werken bij ‘saaiere’ of complexe onderwerpen. Hij besloot het samen met zijn compagnon gewoon te proberen. Dat deden ze in De Bilt met het thema energietransitie: “10% van de jongeren uit De Bilt deden mee, dat is een heel hoog percentage.”

Participatie elite en de unusual suspects

“In Nederland is de participatiegraad laag als je het vergelijkt met andere landen, dat is niet alleen bij jongeren zo. Een gemeente moet iets met participatie doen, maar ze hebben het probleem dat alleen de ‘participatie elite’ komt opdagen. Je wil meer mensen bereiken, ook de ‘unusual suspects’ zoals ze vaak worden genoemd.”

Florian Francken vertelt dat Swipocratie aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Maar niet alleen bij deze doelgroep werkt het goed, ook bij bijvoorbeeld laaggeletterden. Zolang het onderwerp maar in beeld weer te geven is, is Swipocratie in te zetten. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de energietransitie en de Omgevingsvisie.

Jongeren betrekken bij participatie

“Met Swipocratie peilen we niet alleen de mening van jongeren, het draagt ook bij aan bewustwording. Als je ze vragen stelt, dan gaan de jongeren over dat onderwerp nadenken. Er ontstaat al iets van burgerschap. Het zijn kleine stapjes, daar begin je mee” ligt Florian Francken toe.

Het blijft niet alleen bij swipen. Swipocratie is het begin van het gesprek aangaan. “Vraag aan het einde wie er verder mee wil denken” legt Florian Francken uit. “Daarna ga je met een kleiner groepje de diepte in, maar dat is dan niet meer alleen de participatie elite”

Het blijkt dat jongeren aanmelden voor een bijeenkomst best spannend vinden. Laat ze bijvoorbeeld weten dat ze hun vrienden mee mogen nemen, dat verlaagt de drempel. “Wat je echt niet moet doen is ambtenarentaal gebruiken. En op mail reageren ze ook niet, dan kun je beter appen.”

Ervaringen met jongerenparticipatie

Nieuwsgierig naar alle ervaringen van Florian Francken met Swipocratie? Wil je weten wat de ervaringen zijn bij een aantal concrete projecten? En nieuwsgierig naar alle tips die hij deelt? Luister naar aflevering 6 van de Participatie Podcast via Spotify of Apple Podcast.

Alle afleveringen van de Participatie Podcast zijn hier terug te vinden. Tips voor een onderwerp? Mail dan naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.