Participatiecursus.nl staat online!

Na drie maanden hard werken zijn Suzanne en ik ontzettend blij en trots dat de website van Participatiecursus.nl online staat. Mét de eerste online cursus erop.

Waarom Participatiecursus.nl?

Projecten doen waarin participatie een belangrijke rol speelt is ontzettend leuk. Maar tijdens dit werk merk ik ook dat de impact beperkt is tot de circa 40 uur per week die ik kan werken. En ik zie veel projectleiders en beleidsmedewerkers worstelen met de invulling van hun participatietraject. Want hoe doe je dat nou? Op een resultaatgerichte manier? En dat je er zelf ook nog met plezier aan werkt?

Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Maar terwijl ik daarover dacht kwam er al een heel goed handboek over burgerparticipatie uit (kijk maar eens naar ‘Beter in burgerparticipatie’ van Mark Verhijde en Nanneke van der Heijden). Het is onzin om er dan nog een te schrijven.

Zelf vind ik online leren erg prettig. Of een training die echt toegespitst is op mijn werk en mijn organisatie. Of had ik soms de behoefte aan iemand die mij tijdens het werk coachte, want door ervaring op te doen leer ik zelf het makkelijkste. Zou ik daar iets mee kunnen? Ik heb veel werkervaring op het gebied van bewonersparticipatie en overheidsparticipatie. Vind het leuk om anderen te helpen en kan dat ook goed. Hoe fijn is het om te leren of gecoacht te worden door iemand die zelf met de voeten in de klei heeft gestaan. Weet hoe het werkt. Bekend is met het politiek-bestuurlijke krachtenveld waarin je werkt.

Zo ontstond het idee om cursussen, trainingen en coaching op het gebied van bewonersparticipatie te gaan geven. En met de komst van de Omgevingswet ligt daar een hele mooi taak voor iedereen die werkt in het fysieke domein. Ook voor organisaties trouwens om hun medewerkers op dit gebied te scholen.

Ik wilde dit niet alleen doen. Ik dropte het idee voor Participatiecursus bij Suzanne Swart. Wij kennen elkaar al heel lang en erg goed. Vullen elkaar aan. En hebben beide een grote voorliefde voor bewonersparticipatie en overheidsparticipatie. Suzanne was meteen enthousiast.

Praktisch en resultaatgericht aan de slag met bewonersparticipatie en overheidsparticipatie. Daarvoor staan we bij Participatiecursus.nl.

Praktisch en resultaatgericht aan de slag met bewonersparticipatie en overheidsparticipatie. Daarvoor staan we bij Participatiecursus.nl.

‘Making of’ van Participatiecursus.nl

Direct na de zomervakantie van 2020 zijn Suzanne en ik begonnen met het invullen van Participatiecursus.nl. Wat gaan we precies doen? Hoe ziet ons aanbod eruit? Hoe moet de website eruit zien? Welk online leersysteem gaan we gebruiken? Welke webbouwer gaan we de website laten maken? Oh ja, we hebben een logo nodig. En een rechtsvorm voor ons gezamenlijke bedrijf. Allerlei vragen die komen kijken bij het opstarten van een bedrijf.

Terwijl we bezig waren met alle praktische kanten, begonnen we ook al met het maken van de eerste online cursus. Dat is de Basiscursus Participatie begonnen. Met heel veel informatie over wat participatie is, de participatieladder, de komst van de Omgevingswet, opstellen van participatiebeleid en allerlei werkvormen.

Suzanne en ik verdeelden de onderwerpen. Gingen aan de slag met de inhoud. Met het maken van sheets in een huisstijl die we nog moesten bedenken. En toen was het tijd om te filmen. Want bij een online cursus zie je de docenten via een filmpje. Nou, dat was af en toe best hilarisch. Voor ons was het wennen om tegen een camera te praten en niet voor een groep mensen te staan. We maakten grappige versprekingen. Keken soms wel erg serieus. Of waren even het verhaal kwijt. Maar het is gelukt. Film is wat dat betreft geduldig en het hoeft er niet in een keer op te staan. Daarna alles monteren tot een logisch geheel. En ja, dat kan ik zelf.

Ondertussen was de website bijna klaar. Kon alle content erop. Checkten we ‘m tig keer of alles klopt.

Participatiecursus.nl staat online!

En toen was het 1 december 2020. Drie maanden na de start van onze werkzaamheden. En nu staat Participatiecursus.nl online!

Zijn we nu klaar? Nee, zeker niet. Er zijn meer plannen voor online cursussen. We gaan werken aan de marketing en pr. Luisteren naar de behoefte vanuit de markt, passen daar ons aanbod op aan. Want maatwerk leveren kunnen we. We hebben volop ideeën over hoe je de organisatie meekrijgt in meer participatief werken. Wordt vervolgd dus. Nu eerst een feestje omdat we online zijn.