“We willen mensen zo duurzaam mogelijk aan werk helpen. Daarbij is het belangrijk eerlijk te zijn richting werkgevers over wat de werkzoekende nog moet leren. Zo vergroot je de kans op succes.” vertelt Alan Wemmenhove. “We kijken daarbij steeds beter naar de intrinsieke motivatie van de kandidaat” vult Erik van der Veen aan. “Het doel is een win win voor de werkgever en de werkzoekende/kandidaat.”

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met beide heren over hoe belangrijk werk is om te kunnen participeren in de maatschappij. Wat kunnen gemeenten, werkbedrijven en werkgevers daarin betekenen?

Erik van der Veen (nu directeur Werk bij Lucrato, voorheen eenheidsmanager Beheer & Onderhoud bij de gemeente Apeldoorn) en Alan Wemmenhove (adviseur social return en leerwerkbedrijf) delen meer dan 10 jaar ervaring op dit gebied.

participatie podcast 3 met elkaar werk maken van werk

Erik van der Veen en Alan Wemmenhove over met elkaar werk maken van werk.

Gemeente als opdrachtgever en werkgever

“Van elke opdrachtsom moet 5% op een sociaal maatschappelijke manier worden ingevuld” vertelt Alan over de rol van de gemeente Apeldoorn als opdrachtgever.

Ook als werkgever wil de gemeente Apeldoorn het goede voorbeeld geven: “We zijn als eerste gemeente gecertificeerd op de hoogste trede van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO)”.

Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

“Ruim 10 jaar geleden begonnen we in de openbare ruimte van Apeldoorn met het werken met mensen die vanuit het SW-bedrijf kwamen.” geeft Erik aan. “Dat was niet altijd makkelijk en zorgde ook voor weerstand op de werkvloer. Terugkijkend raad ik anderen aan om hier klein mee te beginnen.”

“Nu werken er zo’n 135 mensen uit die doelgroep. En daar zijn andere doelgroepen bijgekomen, zoals de mensen vanuit de bijstand in de leerwerksetting. Op dit moment helpen we statushouders hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.”

Voldoening

Dat dit werk veel voldoening geeft beamen beide heren: “Als ik door Apeldoorn fiets en iemand in het groen aan het werk zie waarvan ik weet dat hij een lang pad heeft afgelegd… eerst dakloos en nu weer aan het werk, een eigen huisje en een vriendin. Daar doen we het voor.”

Werk maken van werk

Nieuwsgierig naar alle ervaringen van Erik van der Veen en Alan Wemmenhove? Wil je weten wat volgens hen de successen en leerpunten zijn? En nieuwsgierig naar alle tips die ze delen? Luister naar aflevering 3 van de Participatie Podcast via Spotify of Apple Podcast.

Alle afleveringen van de Participatie Podcast zijn hier terug te vinden. Tips voor een onderwerp? Mail dan naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.