“Weerstand is alles wat mensen doen om iets tegen te houden. Verandering of vernieuwing, dat vinden mensen spannend.” vertelt Berry Prins. Door zijn jarenlange ervaring in de volkshuisvesting heeft hij heel wat ervaring met weerstand. Want NIMBY (Not In My Backyard) is van alle jaren.

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met Berry Prins over omgaan met weerstand bij bewoners.

participatie podcast 2 omgaan met weerstand bij bewoners

Berry Prins over omgaan met weerstand bij bewoners.

Intern je zaken regelen

“De eerste stap is om intern je zaken goed te regelen. Wil iedereen echt dat het plan doorgaat? Welke ruimte heb je om te onderhandelen?” Met deze tip komt Berry aan het begin van deze aflevering van de Participatie Podcast.

Omgaan met weerstand bij bewoners hoort bij dit werk. “Flexibel en inventief zijn, inhoudelijk weten waar je het over hebt en kunnen handelen” dat heb je nodig om succesvol met weerstand om te gaan.

Social media en omgaan met weerstand van bewoners

“Aan het begin van deze eeuw hadden we bij de wijkvernieuwing zalen vol met mensen met spandoeken” vertelt Berry. “Nu is daar social media bijgekomen.” Wat verandert dat aan het omgaan met weerstand? En hoe gaat hij hiermee om? Dat hoor je ook in deze aflevering van de Participatie Podcast.

Casus: komst van AZC

Een landelijke actiegroep die zich mengt in jouw lokale initiatief. Het kan voor heel wat ruis en onrust zorgen. Berry vertelt hoe hij hiermee om is gegaan: “We hebben contact met ze gezocht, dat was ze nog nooit eerder overkomen!”

Omgaan met weerstand bij bewoners

Nieuwsgierig naar alle tips en ervaringen van Berry Prins? Wil je weten waar je aan moet denken bij het omgaan met weerstand bij bewoners? En wat doe je als bij het bestuur de koers verandert? Luister naar aflevering 2 van de Participatie Podcast via Spotify of Apple Podcast.

Alle afleveringen van de Participatie Podcast zijn hier terug te vinden. Tips voor een onderwerp? Mail dan naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.