“Mensen willen elkaar best helpen, maar daarvoor moet je elkaar eerst kennen. Zo ontstond het idee om vrijwilligers aan hulpvragers te koppelen.” vertelt Wineke Blom. Het is in een notendop de gedachte die ten grondslag ligt aan Noaberschap in Ugchelen. Een bewonersinitiatief dat zo’n 5 jaar geleden is ontstaan.

In deze aflevering van de Participatie Podcast praat Saskia van Klaarbergen met Wineke Blom en Floortje van de Heijden over Noaberschap in Ugchelen.

participatie podcast 1 Noaberschap in Ugchelen

Floortje van de Heijden en Wineke Blom van Noaberschap in Ugchelen.

Vrijwilligers koppelen aan hulpvragers

“Hulp vragen is lastig. Mensen moeten een drempel over om bijvoorbeeld tegen je te zeggen dat ze eenzaam zijn.” Zo kregen de initiatiefnemers van Noaberschap in Ugchelen in het begin heel veel vrijwilligers maar geen hulpvragers. En wat doe je dan? Wineke vertelt in de Participatie Podcast hoe ze dat heeft opgelost.

Geen subsidie

“We willen niets met geld. Van geld komt altijd gedoe. Soms vinden mensen dat lastig. Ze willen toch graag uit dankbaarheid iets geven.” vertelt Floortje. “We willen ook geen subsidie, dan krijg je te maken met allemaal regels waar je je aan moet houden.”

Eenzaamheid

“Eenzaamheid is een van de ergste dingen die er bestaat.” Via Noaberschap in Ugchelen zijn er in 4,5 jaar tijd zo’n 130 hulpvragen gekomen waarbij de hulpvragers gekoppeld zijn aan één of meerdere vrijwilligers. Samen boodschappen doen of wandelen, ondersteuning bij een ziekenhuis- of doktersbezoek of samen een hobby oppakken. Het zijn slechts een paar van de voorbeelden.

Ervaringen Noaberschap in Ugchelen

Nieuwsgierig hoe Noaberschap in Ugchelen tot stand is gekomen? Wat de successen zijn en welke lessen we kunnen leren van de ervaringen in Ugchelen? Luister dan naar aflevering 1 van de Participatie Podcast via Spotify of Apple Podcast.

Alle afleveringen van de Participatie Podcast zijn hier terug te vinden. Tips voor een onderwerp? Mail dan naar saskia@itsallaboutcommunity.nl.